19de eeuwse Coalbrookdale tuinbank

19de eeuwse Coalbrookdale tuinbank19de eeuwse Coalbrookdale tuinbank19de eeuwse Coalbrookdale tuinbank19de eeuwse Coalbrookdale tuinbank19de eeuwse Coalbrookdale tuinbank19de eeuwse Coalbrookdale tuinbank19de eeuwse Coalbrookdale tuinbank19de eeuwse Coalbrookdale tuinbank

Een 19de eeuwse (jaar T op Kite Mark=1867) gietijzeren Coalbrookdale tuinbank, rustiek patroon.  De rug en zijkanten geperforeerd met ineengestrengelende fruitranken boven een zitting met houten latten, op gelijkvormige zich uitspreidende poten.  Gewaarmerkt N° 78766 en met ‘diamond registration’ stempel (Kite Mark). Coalbrookdale registreerde het ontwerp van deze bank bij het Public Records Office onder het nummer 78766 op 7 april 1851.  Deze bank komt voor in de Coalbrookdale- cataloog van 1875, Sec. III. , Garden Chairs, pag. 253.

Afmetingen: 134 cm breed

Staat: goede conditie, herstellingen zitting en enige nieuwe bouten en moeren

Prijs: PRIJS OP AANVRAAG

Referentie: SUM052011/519

Literatuur:

Literature De Coalbrookdale- gieterij werd gesticht in 1709 door Abraham Darby en werd gedurende het verdere verloop van de 18de eeuw gerund door opeenvolgende leden van de Darby- familie. In het begin beperkte de gieterij haar productie tot het vervaardigen van huishoudartikelen en machineonderdelen. In 1769 goot het bedrijf de eerste ijzeren treinrails. De fameuze Iron Bridge (boven de Severn- rivier in Shropshire) werd pas veel later gebouwd, in 1799 nl.
Aan het begin van de 19de eeuw maakte de toenemende welvaart van de middenklasse het voor Coalbrookdale mogelijk om een productielijn van tuinmeubelen en ornamenten in gietijzer op te starten. De gieterij ontwierp een groot aantal tuinbanken en -zetels, plantenstaanders, urnen en fonteinen alsook hekkens en afspanningen. De tuinmeubelen van Coalbrookdale waren zeer fijn gegoten en waren tegelijkertijd van een kloeke constructie - wat verklaart dat vele van deze banken vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn (alhoewel in de meeste gevallen de houten zittingen zijn vernieuwd).
De Coalbrookdale- designs kunnen herkend worden aan het feit dat de meeste gebaseerd zijn op natuurlijk gebladerte ( varen en braam / lelietje-van-dalen / waterkers / eikenblad en klimop / laurier / winde / passiebloem / rustiek (fruitranken/ ... ).
De ontwerpen waren zowel praktisch als ornamentaal en waren daardoor van bij het begin zeer populair. Toonaangevende beeldhouwers zoals John Bell en Christopher Dresser werden ingehuurd om unieke designs te ontwerpen, en globaal kan men stellen dat de gieterij een reputatie had van 'uitmuntendheid'.
In 1851 stelde Coalbrookdale een selectie van haar werken tentoon op de Great Exhibition en kreeg er prompt de 'council medal' voor.
In 1875 publiceerde Coalbrookdale een enorme geïllustreerde cataloog die 12 secties bevatte, waarvan Sectie III, Garden and Park Embellishments meer dan 100 pagina's beslaat en die een goed inzicht verschaffen in het rijke aanbod van tuinornamenten van Coalbrookdale.
Bron: 'Garden Antiques - How to source & identify' Rupert van der Werff & Jackie Rees

Op zoek naar antieke tuinmeubels?

Contacteer ons