Een paar Victoriaanse gietijzeren tuinvazen, mid 19de eeuws

Een paar Victoriaanse gietijzeren tuinvazen, mid 19de eeuwsEen paar Victoriaanse gietijzeren tuinvazen, mid 19de eeuwsEen paar Victoriaanse gietijzeren tuinvazen, mid 19de eeuwsEen paar Victoriaanse gietijzeren tuinvazen, mid 19de eeuwsEen paar Victoriaanse gietijzeren tuinvazen, mid 19de eeuws

Een paar Handyside gietijzeren tuinvazen, op gedraaide sokkel en vierkante voet. Op bijhorende gietijzeren pedestal. Dit model is geïllustreerd in de Handyside- cataloog uit 1848 als nummer 6 (zie gravure).

Afmetingen: Sokkel 62 cm hoog, vaas 76 cm hoog, totale hoogte: 138 cm; 59 cm diameter bovenaan.

Staat: Zeer goede staat, zwart herschilderd

Referentie: AH041998/1022S

Literatuur:

Handyside was een Engelse ijzergieterij, zeer beroemd voor zijn fonteinen en tuinvazen.Gesticht in 1848 toen Andrew Handyside de Britannia Iron Works (op de oevers van de rivier Derwent in Derby) kocht. Volgens de krant The Art Journal produceerde Handyside in 1850 several ornamental vases many of which were remarkable for their classical purity of form and ornament. Het jaar daarop, op de Great Exhibition, verwierf Handyside verschillende onderscheidingen, ondermeer voor zijn kopieën van de Medici- urnen én voor portretbustes van Shakespeare, Milton en Wellington. De kwaliteit van zijn gietsels was uitzonderlijk en werd van dat moment af alleen maar beter en beter. In 1848 verscheen hun eerste cataloog van ornamentaal ijzerwerk.