Een laat 19de eeuws tuinbeeld van de god Mercurius in compositiesteen, uitgevoerd door de firma Blaton-Aubert; herkomst Villa Pax, Wallonië.
Afmetingen: 210 cm hoog
Staat: aduceus en vleugel op 1 voet ontbreekt, anders algehele goede conditie, mooie patine
Referentie: DEG052011
Literatuur:
MERCURIUS is een figuur uit de Romeinse mythologie.Hij was de god van de handel, reizigers en winst. Zijn naam alleen al duidt hem als zodanig aan, daar deze waarschijnlijk is afgeleid van het Latijnse merx of mercator, wat ‘koopman’ betekent.Mercurius wordt afgebeeld met symbolen die staan voor snelheid: gevleugelde sandalen of voeten (talaria), een gevleugelde helm (petasus) en een met slangen omkronkelde gevleugelde staf (de caduceus, geheel en al overgenomen van de Griekse god Hermes).
BLATON-AUBERT De eerste realisatie van dit Belgisch bedrijf was in 1865 toen het in Schaarbeek (bij Brussel) een fabriek oprichtte die aanvankelijk uitsluitend tuinbeelden vervaardigde.Al zeer snel aanvaardde ze echter ook algemene aannemingswerken.
VILLA PAX Keizer Wilhelm II van Duitsland (1859-1941) verbleef graag in het Belgische kuuroord Spa. Daarom liet hij zijn militair attaché in het 20 km verder gelegen Membach de Villa Pax bouwen. Deze bracht van zijn vele buitenlandse reizen exotische bomen mee die nog altijd het park rond de villa sieren. De Villa Pax is een kleinood in Membach, in de provincie Luik. Na de vlucht van Wilhelm II in 1918 naar Nederland, werd het in de stijl van de latere Jugendstil (Art Déco) gebouwde huis gebruikt door de architect zelf, als zomerresidentie. Later verkocht deze het aan een Duitse kunst- en antiekhandelaar, die het met antiquiteiten en andere trouvailles (zoals dit beeld van Mercurius) nieuw leven in blies.
Viooltjesdreef 39031 Baarle-aan-de-Leie
info@antieke-tuinornamenten.be+32 9 282 20 97+32 475 53 41 63
Bezoek aan de tuin enkel na afspraak.
Deze website maakt gebruik van cookies.