Een 19de eeuwse Schotse zonnewijzer

Een vroeg 19de eeuwse Schotse zandstenen zonnewijzer, de bronzen plaat gemaakt en getekend door Adie & Son, Edinburgh

Een 19de eeuwse Schotse zonnewijzerEen 19de eeuwse Schotse zonnewijzerEen 19de eeuwse Schotse zonnewijzerEen 19de eeuwse Schotse zonnewijzerEen 19de eeuwse Schotse zonnewijzerEen 19de eeuwse Schotse zonnewijzerEen 19de eeuwse Schotse zonnewijzerEen 19de eeuwse Schotse zonnewijzerEen 19de eeuwse Schotse zonnewijzerEen 19de eeuwse Schotse zonnewijzerEen 19de eeuwse Schotse zonnewijzer

Afmetingen : plaat 40 cm diameter, pedestal 117,5 cm hoog, totale hoogte inclusief gnomon 140 cm

Staat : goede staat

Prijs : POA

Referentie : LYO052019/CLA052022

Deze ongewoon grote ronde wijzerplaat van 40 cm is rondom gegraveerd met grote Romeinse cijfers die de uren markeren en met perkamentrol- motieven aan beide uiteinden, en heeft ook een bijhorende kleinere minutenschaal rond de buitenrand. In het midden staat een prachtig gegraveerde achtpuntige windroos met een ingewikkeld sterpatroon dat uit het midden komt. De windroos wordt begrensd door een aantal concentrisch gegraveerde cirkels die de mogelijkheid bieden de variaties tussen het aflezen van de zonnewijzer en het aflezen van klokken of horloges op verschillende tijden van het jaar te beheren. Ze omvatten maanden, tijdaanpassingen en een indicatie van de verschillende tijdstippen wanneer het uurwerk sneller of langzamer zou moeten gelezen worden dan de zonnewijzer. Al het bovenstaande is omgeven door een ring met gegraveerd dartmotief en vervolgens aan de buitenrand afgewerkt met de verschillende markeringen voor de acht windstreken.

Een massief koperen gnomon is over de top geplaatst in de noordelijke - zuidelijke positie en de meest zuidelijke rand van de plaat is gegraveerd met de naam van de beroemde Schotse wetenschappelijke instrumentenmaker van Adie & Son, Edinburgh.

Een zeldzaam grote én complexe zonnewijzer van een van de meest gerespecteerde makers uit het begin van de negentiende eeuw.