Veel gestelde vragen - Marichael & Maerschalck

Is het niet gevaarlijk dergelijke dure stukken in de tuin te plaatsen?

Het zou niet verstandig zijn het toenemende aantal van diefstallen van ornamenten uit tuinen te ontkennen. De markt van antieke tuinornamenten is uitgesproken, en juist het feit dat de waarde van oude tuinornamenten de laatste 20 jaar enorm is toegenomen, maakt het voor dieven des te aantrekkelijker deze stukken te stelen.

Gelukkig zijn er een aantal goede alarmsystemen op de markt: om dure stukken te beveiligen loont het wellicht de moeite én de kosten er een aan te schaffen. Want steeds meer weigeren verzekeringsmaatschappijen tuinornamenten in onbeschermde of onbewaakte tuinen te verzekeren.

U kan het best beginnen met foto's te nemen van uw tuinbeelden: als het ergste dan toch gebeurt is het handig de politie een foto voor te kunnen leggen. Neem goede, close-up foto's en noteer de afmetingen en andere specifieke gegevens ( bv details i. v. m. met conditie ) op de rug van de foto. Of markeer binnen- of achterkant van stukken met een ultra-violet stift: daar veel tuinornamenten vervaardigd zijn met dezelfde mallen (gietvormen) is het nuttig uw eigenste ornament te identificeren. Het heeft geen zin om te zeggen dat uw gestolen tuinbank wit geverfd was, of blauw, daar het maar een half uurtje duurt om ze in een andere kleur te verven. Neem nota van defecten die te zien waren onder de verf.

Grote stukken, zoals beelden of fonteinen, kunnen het best verankerd worden in de grond. Of er kan een contact- alarm onder gemonteerd worden dat afgaat van zodra het stuk opgetild wordt.

Denk nooit dat een stuk te zwaar is om gestolen te worden: er werden al ornamenten met kranen over muren getild en er is ons het feit bekend van een bronzen fontein die in het zuiden van Frankrijk ontvreemd werd uit een tuin met behulp van een helikopter !

Onze tuinornamenten zijn en blijven, ook na verkoop, geregistreerd: wij zijn aangesloten bij het Art Loss Register in London dat over een data-bank beschikt van alle gestolen kunstvoorwerpen. Dit maakt het voor dieven onmogelijk gestolen items te slijten aan veilingshuizen, collegae-antiquairs,. . .

Mag ik mijn tuinornament 's winters onbeschermd buiten laten staan?

Veel hangt af van de materie waaruit uw ornament is vervaardigd. Met lood, giet- en smeedijzer, brons bijvoorbeeld, zal men in onze noordelijke contreien zeker niet het minste probleem hebben. Met zachte (zand)steensoorten, marmer, arduin zelfs, bepaalde compositiesteen, terra-cotta's, ligt het wel anders. Regen is op zich niet schadelijk voor om het even welke materie. Vorst is dat in de meeste gevallen ook niet. Maar de combinatie van bijvoorbeeld dagen aaneen regen kort daarop gevolgd door een periode van harde vorst, zal voor deze tweede groep materie vaak nefast zijn. Het stuk neemt via barstjes of korrels water op, raakt verzadigd van vocht, het gaat vriezen, het water zet uit en het stuk gaat afschilferen, in het slechtste geval zelfs barsten. Daarom is het aangeraden stukken gemaakt uit deze zachtere materies in de wintermaanden af te dekken of binnenshuis te nemen.